Uygulama Alanları

 

 

İnsan metabolizması için gerekli olan 22 amino asitten 8 tanesini vücut üretememektedir. Bu amino asitlerin hayvansal ve bitkisel kaynaklardan alınması gerekmektedir. Jelatin amino asitlerden oluşmuş doğal bir polimerdir. İçeriğindeki amino asitler elzem ( Esensial ) amino asitler olarak tanımlanan amino asitleri içerir. Jelatin ile ihtiyacımız olan amino asitlerin neredeyse tamamını bulmamız mümkün olmaktadır. Jelatin molekülü kendi ağırlığının 10 katı kadar suyu tutma yeteneğine sahiptir. Ayrıca sulu çözeltilerin 30 C sıcaklığın altındaki sıcaklıklarda jölemsi katı bir form alır. Sulu çözeltilerinin hızla çırpılarak köpürtülmesi sonucu oluşan formu ( Marshmellow ) bozulmadan çok uzun süre koruyabilmektedir. Jelatin, bunun gibi pek çok özellikleri sebebi ile gida sanayinin vazgeçilmez bir girdisi olmuştur. Jelatin , son derece düşük kalori değeri ve yüksek protein içeriği ile özellikle gelişmekte olan çocuklar , yüksek efor ve kasgücü gerektiren faaliyetlerde bulunan sporcu ve çalışanlar ve günlük protein ihtiyacını başka kaynaklardan karşılayamayanherkes için önemli bir besin kaynağıdır. Jelatin bir gıda katkı maddesi değildir. Kullanıldığı ürünlere yeni ve farklı özellikler katan önemli bir bileşendir. Bu sebeple kullanım oranı gibi kısıtlamalar bulunmamaktadır. Jelatinin kullanım oranı , ürüne katacağı fayda ve özeliklerin gerektirdiği kadar olması ile sınırlıdır. Jelatinin dünyada yaygın olarak uygulanan diğer kullanım alanlarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz.

Jelleştirici olarak : Jöleler, Pastalar, yumuşak şekerlemeler , soslar

Bağlayıcı olarak : Et ve et ürünleri , şekerlemeler , süt ürünleri

Tekstür sağlayıcı olarak : Lokumlar, helvalar, kremalar, fırın ürünleri

Film kaplama olarak : Yaş / kuru sebze ve meyvelerin kaplanması,et ve et ürünleri

Durultucu olarak : Meyve suyu berraklaştırma

Koloidleştirici olarak : Şekerlemeler , dondurmalar, donuk gıda

Kıvamlaştırıcı olarak : Soslar, Çorbalar, jöleli tatlılar, et suyu, toz içecekler, şuruplar, süt ürünleri

Stabilizör olarak : Krem peynirler, çikolatalı sütler, yoğurt, donuk gida, kremalar

Yapışma etkisi olarak : Şekerlemeler, et ürünleri

Köpük yapıcı olarak : Tofy şekerlemeler, kremalar, dondurmalar, marsh mellowlar

Kristalleşme önleyici olarak : Dondurmalar, Donuk gıda ve tatlılar

Emülgatör olarak : Çorbalar, soslar, tatlandırıcılar, et ve et ürünleri, kremalar, şekerlemeler, süt ürünleri

Kozmetik uygulamaları , Kolajen kremler, hidrolizatlar. Cilt besleme, maskeler

Besin Takviyeleri : Sporcu besinleri, Amino asitler, eklem yeri

Tıbbi amaçlı kullanım ; İlaç kapsulleri ( yumuşak , sert ), kanplazması