Jelatin Nedir?

 

 

Jelatin yüksek molekül ağırlığına sahip doğal bir protein kaynağıdır. Memeli hayvanların kemik ve derilerinden elde edilen kolajen proteinleri son derece hassas ve zorlu bir süreçten sonra jelatin halini almaktadır. İlk çağlardan beri özellikle tutkal olarak kullanılan jelatin, endüstriyel anlamda 1800’lü yıllarda İngiltere’ de üretilmiştir. Dünyadaki yıllık jelatin üretimi yaklaşık olarak 300.000 tonun üzerinde gerçekleşmektedir.

Endüstriyel olarak üstün özellikleri ve çok geniş bir kullanım alanı bulunan jelatinin dünyada ve ülkemizde ihtiyacının daha da artarak devam edeceği öngörülmektedir. Ancak özel tercih ve hassasiyetleri olan tüketiciler için jelatin üretiminin kontrollü şartlarda yapılması ve kaynağının titizlikle takip edilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Jelatin üretiminde kullanılan hayvansal kaynaklar, her toplumun inanç ve düşünce yapısına bağlı olarak ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir.